Temperaturi EXTREME, recorduri ANM și stres termic în iulie 2024. Ce fenomene meteo ne așteaptă în continuare: „De aici, o creștere a mortalității”

Temperaturi EXTREME, recorduri ANM și stres termic în iulie 2024. Ce fenomene meteo ne așteaptă în continuare: De aici, o creștere a mortalității
Publicat: 07/08/2024, 13:20
Actualizat: 07/08/2024, 13:21

Temperatura medie globală din iulie 2024 marchează sfârșitul unei perioade de 13 luni consecutive cu recorduri lunare de temperatură, începută în iunie 2023 și încheiată în iunie 2024, sunt concluziile unei analize complete și complexe, realizate de Dr. Bogdan Antonescu, cercetător fizica atmosferei și Dr. Dragoș Ene, inginer și cercetător specializat în teledetecție la Institutul Național de Fizica Pământului.

Potrivit infoclima.ro, este a doua cea mai lungă perioadă cu recorduri lunare, după „super” El Niño, din 2015-2016, care a durat 12 luni. Chiar și cu această întrerupere, datele arată că există o probabilitate de 95% ca 2024 să depășească 2023 și să devină cel mai cald an înregistrat.

Este important recordul de temperatură stabilit pe 22 iulie?- „Infrastructurile noastre, construite pentru un alt climat”

Temperatura medie pentru iulie la nivel global a fost de 16,90°C cu 0,68°C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2020. Iulie 2024 a fost mai rece cu 0.04°C decât cea mai călduroasă lună iulie, cea din 2023 (16.95°C).

„La o privire generală pe termen scurt, recorduri precum acesta, dar și recordurile lunare din ultimul an, ne arată o climă în schimbare. Pe termen lung știm că au existat perioade mai calde și mai reci decât cele din prezent. Însă mai important este impactul asociat cu aceste recorduri.

Clima în schimbare înseamnă mai multe perioade cu temperaturi extreme și valuri de căldură sau perioade cu precipitații intense decât acum 100 de ani. Nu suntem adaptați la aceste temperaturi extreme și de aici o creștere a mortalității.

Infrastructurile noastre sunt construite pentru un alt climat, mai rece și cu precipitații mai puțin intense și de aici un impact economic substanțial. Aceste recorduri se traduc în final într-o creștere a impactului social și economic”, au precizat susele citate.

Zile de 22, 23 și 24 iulie 2024 au fost cele mai calde din ultimii 150 ani, adică de când există observații meteorologie

Recordul a fost atins pe 22 iulie 2024, când temperatura medie globală a fost de 17,16°C. Însă ziua de 22 iunie 2024 este foarte probabil să fie cea mai caldă zi din ultimii aproximativ 120.000 de ani, după cum argumentează Prof. Andrew Dessler (Texas A&M, SUA).

Temperatura medie în România în luna iulie 2024

Pentru România, conform setului de date ERA5, valorile medii ale temperaturii au fost cuprinse între 16,7°C și 29,3°C.

Abaterile temperaturii medii pentru luna iulie 2024 – față de perioada de referință 1991-2020 – au fost pozitive pe întreg teritoriul României cu valori între 1,3°C și 4°C .

Stresul termic în România în iulie 2024

Cel mai multe ore cu stres termic au fost înregistrate în sudul României, acolo unde valorile au depășit 100 de ore – mai mult de 4 zile – cu un maxim de 150 de ore- peste 6 zile.

Potrivit celor doi cercetători, orele cu stres termic sunt orele în care Universal Thermal Climate Index a avut valori de peste 38°C (o temperatură echivalentă și nu temperatura observată) care corespund categoriei de stres termic foarte intens. În cazul în care sunt considerate ore cu stres termic intens (UTCI > 32°C) valorile depășesc 200 de ore în sudul României.

Anomalia pentru numărul de ore cu stres termic foarte intens (UTCI > 38°C) față de perioada 1961-1990 a fost pozitivă în cea mai mare parte a României cu excepția regiunilor montane (Figura 9). De asemenea, valorile record din iulie pentru numărul de ore cu stres termic foarte intens (UTCI > 38 °C) au fost atinse în 2024 pentru cea mai mare parte a teritoriului (Figura 10).

Stres termic luna iulie 2024
SURSĂ FOTO: infoclima.ro

Fenomene meteorologice extreme în iulie 2024 și ce ne așteaptă în continuare

În iulie 2024, au fost raportate 226 fenomene meteorologice extreme, dintre care 186 au fost evenimente cu vânt intens – vânt cu viteza mai mare de 25 m/s –  19 cu grindină de mari dimensiuni – grindină cu diametrul mai mare de 2 cm – 18 cu precipitații intense – ploaie care cade în cantități atât de mari încât provoacă daune semnificative – și 3 cu descărcări electrice care au produs pagube.

Într-o analiză realizată de Carbon Brief a fost estimat (pe baza setului de date ERA5) că există o probabilitate de 95% ca anul 2024 să depășească 2023 și să devină astfel cel mai cald an înregistrat până acum.

„Această proiecție subliniază nevoia urgentă de acțiuni climatice concrete și evidențiază importanța cooperării globale pentru a atenua impactul tot mai mare al schimbărilor climatice”, au concluzionat cei doi cercetători în analiza făcută.

CITIȚI ȘI:

CANICULA, noul flagel al societății de astăzi? Climatologul Roxana Bojariu: „Se accelerează, punându-ne în situația de URGENȚĂ climatică”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...